Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Brass Band Nuenen brengt dit dilemma tot leven in “… aber Ich kann nicht anders” over de Nuenense burgemeester van Rijckevorsel in oorlogstijd (de tweede wereldoorlog (1940 – 1945) in een muzikale vertelling. Zou jij in Nuenen bordjes laten ophangen “Voor Joden verboden”. En 30 dorpsgenoten uitleveren voor dwangarbeid? Als burgemeester in functie tijdens de oorlog met je jonge gezin vluchten? Natuurlijk niet zul je zeggen!

Een avond vol emoties en dilemma’s
Maar het is moeilijk te oordelen zonder de context van toen te kennen. Dit komt tot leven in een voorstelling over burgemeester Van Rijckevorsel, waarbij een brassband de emotie versterkt. Een avond die intens en verhelderend belooft te worden, met een hedendaagse boodschap.

Vergeten verzetsdaad
Het verhaal van zeven Brabantse burgemeesters die in de Tweede Wereldoorlog verzet boden, waaronder burgemeester Van Rijckevorsel uit Nuenen, is weinig bekend. Toch leren hun keuzes ons veel over vrijheid en gelijkheid, en de morele dilemma’s in leven en dood.

Onderzoek en erkenning
Louis Bressers onderzocht de geschiedenis van Van Rijckevorsel en pleitte voor zijn ereburgerschap, dat hij postuum in 2018 ontving. Brass Band Nuenen raakte ook geïntrigeerd door zijn verhaal en de dilemma’s waarmee hij als jonge burgemeester, vader en echtgenoot in oorlogstijd worstelde.

Oorlogsheld?
Van Rijckevorsel overleefde de oorlog, in tegenstelling tot veel collega-burgemeesters. Zijn postume ereburgerschap roept de vraag op of hij een oorlogsheld was. Het publiek wordt uitgenodigd om het verhaal te horen en zelf een oordeel te vormen.

Recensies en herhaling
In 2019 bracht Brass Band Nuenen samen met verteller Hans Vervuurt deze geschiedenis al een keer tot leven tijdens een uitverkochte voorstelling. De lovende recensies leidden tot een nieuwe productie in 2024, ter ere van 80 jaar bevrijding. Regisseur Geert Niland en acteur Erwin Dekker, als Van Rijckevorsel, hopen nog meer impact te maken met deze indrukwekkende combinatie van toneel, beelden en muziek.

Uitvoeringen
Dit unieke stuk Nuenense geschiedenis mag u dus niet missen. Er zijn 2 uitvoeringen: op zaterdag 21 september om 20.00 uur en zondag 22 september om 14.00 uur. De voorstelling vindt plaats bij Studio Boxx aan de Spegelt 45 in Nuenen. Kaarten kosten 20 euro (exclusief administratiekosten) en zijn te bestellen via brassbandnuenen.nl.

Bekijk ook de trailer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *